ASEKOL – organizacja odzysku sprzętu, baterii i opakowań. KOMPLEKSOWE usługi dla wprowadzających.
Prowadzisz kawiarnię, restaurację lub punkt handlowy? Wydajesz produkty na wynos? A może planujesz rozwój działalności gastronomicznej?
Prowadzenie punktu gastronomicznego to nie tylko troska o wyjątkowe i smaczne menu, ale również mnóstwo obowiązków środowiskowych. Chcesz sprzedawać kawę na wynos? Czemu nie! Wcześniej czeka Cię jednak rejestracja w BDO i wiele więcej.
Na szkoleniu dowiesz się o wszystkich obowiązkach, które dotyczą gospodarki opakowaniami w gastronomii i handlu – m.in. czym są: opłata produktowa, recyklingowa, na pokrycie kosztów sprzątania i edukacji.
W praktyczny sposób przybliżymy istotę i znaczenie zmian, które wynikają z tzw. Ustawy Anty-Plastikowej (SUP). Rozpoczęły się kontrole urzędów marszałkowskich i inspekcji handlowych – omówimy, jak się do nich przygotować, aby nie dać się zaskoczyć. A w perspektywie: system kaucyjny. Zapraszamy na spotkanie!
1. Gospodarka opakowaniami i odpadami opakowaniowymi – jeden z głównych systemów zagospodarowania odpadów:
2. Produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych – strategia zmniejszania ich wpływu na środowisko:
3. Rejestr podmiotów wprowadzających produkty, produkty w opakowaniach i gospodarujących odpadami:
4. System kaucyjny – kiedy startuje i co to oznacza dla placówek handlowych i gastronomicznych.
5. Panel dyskusyjny – odpowiedzi na pytania uczestników.
Koordynator Działu Doradztwa Środowiskowego ASEKOL PL
Ekspert opakowaniowy