ASEKOL – organizacja odzysku sprzętu, baterii i opakowań. KOMPLEKSOWE usługi dla wprowadzających.

BEZPŁATNY WEBINAR: Praktyczne zagadnienia – gospodarka opakowaniami w gastronomii i handlu

Prowadzisz kawiarnię, restaurację lub punkt handlowy? Wydajesz produkty na wynos? A może planujesz rozwój działalności gastronomicznej?

Prowadzenie punktu gastronomicznego to nie tylko troska o wyjątkowe i smaczne menu, ale również mnóstwo obowiązków środowiskowych. Chcesz sprzedawać kawę na wynos? Czemu nie! Wcześniej czeka Cię jednak rejestracja w BDO i wiele więcej.

Na szkoleniu dowiesz się o wszystkich obowiązkach, które dotyczą gospodarki opakowaniami w gastronomii i handlu – m.in. czym są: opłata produktowa, recyklingowa, na pokrycie kosztów sprzątania i edukacji.

W praktyczny sposób przybliżymy istotę i znaczenie zmian, które wynikają z tzw. Ustawy Anty-Plastikowej (SUP). Rozpoczęły się kontrole urzędów marszałkowskich i inspekcji handlowych – omówimy, jak się do nich przygotować, aby nie dać się zaskoczyć. A w perspektywie: system kaucyjny. Zapraszamy na spotkanie!

Program szkolenia: 5 czerwca 2025 Godzina: 10.00–12.00

Zakres szkolenia:

1. Gospodarka opakowaniami i odpadami opakowaniowymi – jeden z głównych systemów zagospodarowania odpadów:

  • Obowiązki wprowadzających na rynek produkty w opakowaniach, w szczególności w branży gastronomicznej:
  • o rozróżnianie opakowań – definicja, rodzaje (mono- i wielomateriałowe);
  • o recykling odpadów opakowaniowych;
  • o rzetelne prowadzenie ewidencji jako podstawa prowadzenia działalności;
  • o sprawozdawczość – jakie dane uwzględniamy w sprawozdaniu, ważne terminy;
  • o opłata produktowa – sposób naliczania;
  • o roli Organizacji Odzysku.
  • Publiczne kampanie edukacyjne – samodzielnie czy z Organizacją Odzysku?
  • Czy jest szansa na zwolnienie z obowiązków?
  • Opłata recyklingowa – realizacja, wyłączenia, odprowadzanie do właściwego urzędu marszałkowskiego;
  • Administracyjne kary pieniężne;
  • Kontrole organów administracyjnych – na co zwracają uwagę?

2. Produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych – strategia zmniejszania ich wpływu na środowisko:

  • Obowiązki jednostek handlowych i gastronomicznych wydających jednorazowe opakowania zawierające tworzywa sztuczne;
  • Praktyczne omówienie kwalifikacji opakowań pod przepisy SUP – analiza kryteriów;
  • Opłaty środowiskowe – ile ich jest i jak nie zbankrutować;
  • Opakowania alternatywne – case study;
  • Kary za niepobieranie i niewnoszenie opłat;
  • Kontrole – jak nie dać się zaskoczyć?

3. Rejestr podmiotów wprowadzających produkty, produkty w opakowaniach i gospodarujących odpadami:

  • Ile kosztuje brak rejestracji w BDO?
  • Obowiązek aktualizacji zmian w rejestrze.

4. System kaucyjny – kiedy startuje i co to oznacza dla placówek handlowych i gastronomicznych.

5. Panel dyskusyjny – odpowiedzi na pytania uczestników.

Prelegenci

Beata Bartosiak

Beata Bartosiak

Koordynator Działu Doradztwa Środowiskowego ASEKOL PL

Michał Lotka

Michał Lotka

Ekspert opakowaniowy

Zarezerwuj miejsce już teraz i zdobądź praktyczną wiedzę niezbędną do działania zgodnego z prawem!